Waarom waterzijdig inregelen
Een slecht ingeregelde cv-installatie verlaagt het wooncomfort en verhoogt de energiekosten. Wanneer een installatie door goed waterzijdig in te regelen in balans is, zal het wooncomfort juist toenemen en werkt de warmteopwekker optimaal. Dit zorgt voor lagere energiekosten en een vermindering van de CO2-uitstoot. Hierdoor zal de energieprestatie van de woning toenemen!
Waarom
Waarom waterzijdig inregelen
Voorkomt comfort problemen
Lagere
energiekosten
Verhoogd systeemrendement
Verminderd klachten
Voorkomt ongelijke warmteverdeling
Voordelen van waterzijdig inregelen
Problemen door onbalans in CV installatie
Voor installateurs
Met DeltaPro kunt u als installateur uw werkzaamheden aanzienlijk stroomlijnen. Het systeem biedt u een overzicht van waar de cv-installatie niet optimaal functioneert, waardoor u direct kunt ingrijpen en aanpassingen kunt doorvoeren. Ditpaart niet alleen tijd en kosten, maar verhoogt ook de klanttevredenheid door een betere warmteverdeling en een efficiënter werkende installatie.
DeltaPro stelt u in staat om cv-installaties en nauwkeuriger waterzijdig in te regelen. Met de gebruiksvriendelijke software en gedetailleerde rapportages kunt u uw klanten beter informeren over de status van hun installatie en de voordelen van de uitgevoerde optimalisaties.
Wettelijke verplichting voor installateurs
Wettelijke verplichtingen
Waterzijdig inregelen is niet alleen een aanbevolen methode voor energie-efficiëntie, maar ook een wettelijke verplichting. Volgens de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) en de Nederlandse regelgeving (Bouwbesluit en Regeling Bouwbesluit) NTA8800 moet bij vervanging van de cv-ketel of meer dan 1/3 van de radiatoren, het systeem hydraulisch worden gebalanceerd.
Uitzonderingen
In woningen waar waterzijdig inregelen technisch niet mogelijk is, geldt de verplichting niet. Dit is bijvoorbeeld het geval in oude woningen waar geen temperatuurregeling mogelijk is per radiator. En bij installaties in woningen die al waterzijdig zijn ingeregeld, hoeft dat niet nogmaals te gebeuren.
Alleen het bijstellen van een voetventiel is niet altijd voldoende. Volgens de regels moet er namelijk ook ‘zelfregelende apparatuur’ worden aangebracht. Te denken valt aan een thermostatische radiatorknop, een kamerthermostaat, een thermostaat van een ventilatorconvector of gebouwautomatiserings- en controlesystemen die de temperatuur reguleren per verblijfsruimte of -gebied.